Badrum

Badrummet är det rum där man kan sköta sin hygien, det vill säga tvätta av sig, bada och duscha. Vanligen finns i våra dagar även en toalett installerad. Till exempelvis kan man köpa badrumsinredning på swedmart.se.

 

Vad finns i badrummet
Badrum brukar vara utrustade med dusch och/eller badkar, handfat och ofta i lite äldre badrum även en bidé. I lägenheter brukar det också finnas tvättmaskin och torktumlare eller torkskåp i badrummen.Badrum 1

 

Badrummet ett våtutrymme
Badrummet räknas som ett våtutrymme eftersom det kan ånga rejält då man duschar varmt. Vatten stänker på väggar och golv. Därför är det oerhört viktigt att rummet måste göras säkert mot fukt. Så att man slipper drabbas av fuktskador i huset.

För våtrum finns det särskilt framtagna så kallat fuktbeständiga plasttapeter och våtrumsmattor. Vanligt är också att man låter sätta kakel på väggarna och klinkers på golv i våtrum. Den typen av material är relativt lätta att hålla rena.

Eftersom vatten leder elektricitet är det dessutom oerhört viktigt att samtliga elinstallationer är gjorda av en professionell, certifierad elektriker som kan göra installationer av el i våtutrymmen efter som det gäller särskilda regler för dessa. Vägguttag och andra strömkällor måste till exempel vara fast installerade över en jordfelsbrytare. Detta för att undvika att individer drabbas av elektriska stötar som kan leda till döden. Man vill även undvika kortslutningar.

 

Våtrum i källare
Något som är bra att känna till är att källare är undantagna de våtrumsregler som gäller då golv och väggytor saknar utvändigt fuktskydd. Eftersom det handlar om en källare kan vissa ytor behöva andas. Det innebär att det går bra att ha en öppen yta på golv och ytterväggar som medger att väggarna och golvytan andas. Däremot kan det behövas att ett särskilt tätskikt görs i en eventuell duschhörna. Viktigt att det dokumenteras hur ett våtrum eller ett ”punkterat tätskikt” gjorts. Detta ska framgå vid en eventuell försäljning. Förslagsvis placeras dusch eller bad vid innerväggar. Optimalt är att låta installera en snygg duschkabin till källaren. Bäst är att anlita en fackman för jobbet. Denne ska se till att ett lämpligt tätskikt appliceras i enlighet med svensk byggstandard.

zenko