Golvvärme

Golvvärme blir allt mer populärt, vilket inte är märkligt om man beaktar alla de fördelar som en installation av golvvärme för med sig. Det första många tänker på är kanske komforten. Ett populärt rum att lägga golvvärme i är till exempel badrummet, och d flesta håller nog med om att det är en skön känsla att kunna sätta ner fötterna på ett varmt golv när man kliver ur badkaret. Om du inte har ett badkar hittar du ett brett sortiment på Buildor.se. Men golvvärme är också ett alternativt sätt att värma upp huset. I kombination med element, eller till och med på egen hand, hjälper golvvärme till att hålla rummet varmt, och kan sänka uppvärmningskostnaderna i ett hus. Ju bättre isolerat huset är, desto mer kan man spara på att installera golvvärme.Electric-floor-heating

Om man bestämmer sig för att installera golvvärme finns det några saker man måste tänka på. En av de viktigaste sakerna är att se till att man har tillräckligt med tjock isolering under golvvärmen. Om man missar detta kan värmen läcka ut under huset, vilket innebär att man förlorar mycket av golvvärmens effekt. Dessutom skapar det risk för fuktskador. En grundregel är att ett hus med krypgrund ska ha 25 centimeter isolering undertill, men om du vill vara säker är det bästa alternativet att kontakta en fackman.

Något annat man bör fundera på är vilket golv som ska ligga ovanpå golvvärmen, eftersom detta också påverkar hur energieffektiv golvvärmen blir. Ett parkettgolv är till exempel inte det bästa alternativet, eftersom man förlorar mycket värme på det sättet. Ett bättre val är då ett klinkersgolv eller en plastmatta, eftersom de släpper igenom värmen uppåt, där man vill ha den.

Ytterligare ett val man måste göra är vilket uppvärmningssystem man vill ha för sin golvvärme. Ett alternativ är elslingor, som har fördelen att de tar upp lite plats. Däremot är det ett dyrt alternativ i längden. Då är vattenburen värme ett billigare alternativ. Detta kan man lägga själv, men bara om man är helt säker på att man vet vad man gör – om något går fel måste man riva upp allt och börja om. Slutligen finns luftburen värme som alternativ, vilket har fördelen att man inte lider risk för fuktskador, men detta installeras i princip bara i nybyggen.