Handknutna mattor

Konsten att knyta mattor lär vara mer än 2500 år gammal. Det kan man med goda antaganden slå fast utifrån världens äldsta mattfynd, den så kallade Pazyrykmattan som med de intrikata mönstren uppvisar en fantastisk skicklighet i konsten att knyta mattor.

 

Handknutna mattor
Jämfört med maskintillverkade mattor är de handknutna mattorna mer exklusiva. Vilket naturligtvis beror på att de är ett resultat av hantverk och därmed mer arbetsintensivt av mankraft. Handknutna mattor är i regel av betydligt högre kvalitet. Ofta är de unika då de endast görs i ett exemplar. De kan dock göras i mindre serier. För att värdera en matta brukar antalet knutar per kvadratmeter räknas samt kvaliteten på dessa knutar analyseras. Dessutom kontrolleras i vilket material de är gjorda i. De kan vara gjorda i silke. En riktigt fin matta vara knuten med miljoner knutar per kvadratmeter och kosta lika mycket. Trots att den inte behöver vara särskilt stor till formatet.

 

600 arbetsdagar
En handknuten matta med en knuttäthet om 500 000 knutar per kvadratmeter och med en storlek som är 300×400 cm, tar det omkring 600 arbetsdagar att göra den.

 

Mattor gjorda i förgängligt material
Då mattor, framförallt i äldre tider gjordes uteslutande av förgängligt material, finns det få bevarade till vår tid. Nomadfolken tros vara de som började knyta mattor av ullen från sina hjordar får och getter. Ullen kom då, liksom nu då organiska material kommer på fråga, att användas till varp, inslag och lugg. Användningen och tidens tand har gjort att de flesta mattorna helt enkelt förmultnat. Fast det finns ett värdefullt undantag – Pazyrykmattan.Handknutna mattor 1

 

Äldsta bevarade mattan
Pazyrykmattan är världens äldsta bevarade knutna matta. Den återfanns i en hövdingagrav vid Pazyryk i Altaibergen i södra Sibirien år 1949. Graven hade för många år sedan blivit öppnad och skändad, fast tack vare det blev den vattenfylld och det frusna vattnet bevarade den här vackra mattan till eftervärlden, till våra dagar. Pazyrykmattan anses vara från 400-talet före vår tideräkning. Den här skatten är förmodligen till och med av högre kvalitet än de mattor som knyts idag. Pazyrykmattan finns utställd i Eremitaget i S:t Petersburg. fyndplatsen. Storleken på mattan är 180 x 200 cm. Mot bakgrund av dess ålder är den i förvånansvärt gott skick.

zenko