Lägga heltäckningsmatta

Heltäckningsmattan har fallit in och ut ur mode under de senaste årtiondena, men den har alltid varit ett säkert sätt att höja mysfaktorn i ett rum och göra det mer ombonat och varmt. Kanske är det därför heltäckningsmattan alltid har varit särskilt populär i sovrummet. Andra saker man kan göra för att höja mysfaktorn i sovrummet är att skapa en vadderad sänggavel och bädda med sköna sängkläder av kvalitet, till exempel med en kudde från Tempur. Tillsammans med en tjock heltäckningsmatta kan det skapa en mjuk oas i hemmet.spring-657498_640

Det är inte heller svårt att lägga en heltäckningsmatta själv. Numera behöver du inte ens limma mattan, det räcker att använda dubbelhäftande tejp längs med kanterna. De allra flesta heltäckningsmattor kan man lägga direkt på betonggolv, eftersom dagens heltäckningsmattor använder ny teknik och nya material som andas – luft kan alltså transporteras genom mattan. Den enda typen av heltäckningsmatta som man inte kan lägga direkt på betong är de som har ett lager av gummi underst.

När du beställer mattan måste du tänka på att ta till 5 centimeters skärsmån, eftersom de flesta rum inte har helt räta vinklar. Det första du måste göra innan du sedan börjar lägga mattan är att rengöra golvet noga. Om du vill kan du ta bort golvlisterna innan dess, men det är valfritt. Lägg sedan på tejpen längs rummets kanter och mattan på det. Tryck ut mattan från mitten av rummet och utåt. Ett redskap i form av en brädbit eller liten planka är mycket hjälpsamt i det här stadiet. När du kommit ut till mattans kant använder du plankan för att trycka ned mattan i vinkeln mellan vägg och golv, och ser till att den sitter fast ordentligt på tejpen. Sedan kan du använda en mattkniv för att skära av mattan, precis i vinkeln. När du upprepat processen runt hela rummet kan du sätta dit eventuella lister som du har tagit bort och njuta av att ställa fötterna på din nya, mjuka heltäckningsmatta. För att mattan ska slitas så lite som möjligt och hålla länge är det bra att dammsuga den regelbundet, och ta bort fläckar så fort de uppstår.

zenko