Lägga klinkers

Klinkers är en av de vanligaste golvbeläggningarna. Inte bara i Sverige utan nästan överallt i världen. Klinkers består av en blandning av lera och sand som pressas och sedan bränns i ugnar. Plattorna kan behandlas på många olika sätt och ha en matt eller blank ytstruktur beroende på vilka egenskaper man vill ha. Klinkers och kakel är ungefär men inte riktigt samma sak. Klinkers har en hårdare struktur än kakel och passar därför bättre på golv. Du kan lägga klinkers i många olika typer av rum och även utomhus. Är du normalhändig och noggrann kan du mycket väl lägga klinkers på egen hand.

Så lägger du klinkers

1024px-2005-06-25_Tiles_togetherBörja med underlaget, alltså den yta som du vill täcka med klinkers. Ofta handlar det om betong och det ger bra förutsättningar eftersom det i regel är tillräckligt stabilt och dessutom platt. I vissa fall kan du lägga klinkers på en plastmatta. Om du har ett brädgolv som du inte vill behöva bryta upp kan du lägga plattor av golvgips eller spånskivor mellan träet och dina klinkers. När du har ett bra underlag är det dags att applicera fästmassa med en murslev. Den första klinkerplattan ska alltid läggas i ett hörn (ta bort eventuella socklar). Ta hjälp av ett vattenpass om du är osäker på om golvet blir jämnt. Fogarna fylls sedan med fogmassa. Många typer av klinkers behandlas med en särskild olja efter att golvet är lagt. Det kan vara lite svårt att Dela och lägga plattor vid golvbrunnen eftersom den ofta är rund. Klicka på länken om du vill ha tips kring just det. En annan viktig sak att tänka på är att planera läggningen så att du inte behöver skära fler plattor än nödvändigt. Det är då viktigt att kunna mäta med millimeterprecision.

Fördelar med klinker

Klinkers är populärt av goda anledningar. Det är ett hårt och hållfast material som dessutom är enkelt att städa och väldigt tåligt när det gäller väta. Vatten kan inte tränga igenom klinker anpassat för våtrum och på så sätt skada underliggande material eller orsaka mögel. I Skandinavien används klinkers ofta i utrymmen som lätt smutsas ned, som hallen och köket samt i våtutrymmen. Klinkers finns i väldigt många olika färger och kvaliteter – det går alltså att hitta klinkers oavsett vad du vill ha för utseende i ett rum och oavsett hur stor din budget är. Klinkers är vanligt i offentliga miljöer där det rör sig mycket folk – orsaken till det är att det är ett material som är väldigt beständigt mot nötning. Behöver du frosthärdiga klinkers som tål utomhusmiljö i skandinaviskt klimat så har du många varianter att välja bland i handeln. Till skillnad från många trägolv klarar klinkers växlingar i temperatur och luftfuktighet utan att ta skada på sikt. Klinkers är även färgbeständiga.