Mattor som väggbonad

Att införa textiler i inredningen av ett rum är viktigt för att ge det en varm och ombonad känsla. Detta är något som särskilt uppskattas i våra nordiska länder, där världen utanför våra hem är mörk och kall större delen av året. Mattor är således ett välkommet inslag, eftersom de värmer fötterna och ger rummet ett mjukt intryck. Men mattor kan även användas för att ge värme åt ett rum genom att hänga upp dem på väggen som väggbonader.Konungens_våning_-_salong

Detta är något som kan förgylla vilket hem som helst, från slott till koja – bokstavligen. På Stockholms slott hänger till exempel sedan slutet av 1800-talet en av världens mest kända persiska mattor som väggbonad, nämligen Jaktmattan. Jaktmattan tillverkades mellan 1550 och 1570 i Kashan. Den är lite för stor för det genomsnittliga svenska hemmet, med sina mått på 565×285 centimeter, men passar utmärkt i en slottssal. Totalt har mattan runt 20 miljoner knutar av silke, guldtråd och silvertråd. Mattan skänktes sannolikt till hovet någon gång under 1600-talet, och hängdes år 1898 upp i Gustav V:s arbetsrum. Hans efterträdare, Carl VI Gustaf, valde istället att hänga mattan bredvid Karl XI:s galleri.

Det finns också de som gör tvärtom, och skapar mattor av väggbonader. I det experimentella designprojektet Re Rag Rug, som drivs av formgivarna Katarina Briedits och Katarina Evans, är målet att skapa 12 exklusiva mattor av material som annars skulle gå till spillo, bland annat av gamla klassiska, svenska väggbonader. De hämtar inspiration från hela världen för sitt projekt, och två exempel på andra material som de använder är gamla utslitna ylletröjor och gamla t-shirts. De påbörjade projektet år 2012, och drivkraften bakom det var en gemensam passion för återvinning.

Bonader har en lång tradition i Sverige. Ett exempel på det är den särskilda, sydsvenska traditionen med bonadsmålning, som innebar att man målade på väv. Detta gjordes av rent dekorativa syften. Dessa bonader ersattes dock med tiden av färglitografier och oljetryck, och i modern tid förekommer bonader framförallt i pappersform eller som broderade dukar som hängs upp runt juletid. Om du föredrar färglitografier, tavlor och mer moderna väggdekorationer framför de traditionella väggbonaderna, hittar du dekorativa litografier från konstnärer som Yrjö Edelmann på Galleristockholm.se.