Planering är a och o för renovering av badrummet

När det är vinter och kallt kan man lätt få tankarna på hur skönt det hade varit med ett renoverat badrum som innehåller bastu, dusch, bubbelbad, och golvvärme! Det är inte ett omöjligt projekt, och dessutom höjer det värdet på ditt hus.

Du kanske har drömt om ett lyxigare badrum, och varför inte slå till? Att fixa dina drömmars badrum behöver inte vara lika dyrt som du tror. Det finns gott om olika lösningar för stora och små plånböcker och utrymmen.

Planera

Innan du börjar riva i väggar och gammalt kakel bör du sätta dig ner och planera in i minsta detalj. Tänk igenom hur du vill att det ska se ut, vad du vill ha för färger och material och kolla upp vad det kostar. Skissa upp hela ditt badrum så detaljerat som möjligt, fundera ut vad du vill ha för inredning. Golvvärme? Handdukstork? Duschkabin eller badkar? Glasbetong till duschen? Det finns mycket att planera. Tänk även på om du vill ha en badtunna eller liknande utomhus.

Surfa gärna in hos Kellfri för att kika på Sandspridare för ATV och liknande som kan vara bra att ha om du har en badtunna på tomten men inte vill att folk ska halka på isiga fläckar.

Renovera med liten plånbok

Att göra om ett badrum med relativt liten plånbok kan kännas som att det inte kommer att bli särskilt speciellt eller lyxigt, men det kan faktiskt bli raka motsatsen. Du kan hitta mycket prylar på andrahandsmarknaden, second hand eller andrasortering. Ett vackert handfat på loppis behöver inte kosta många kronor. Du kan även hitta riktigt fina möbler som du kan använda till ditt badrum. Vad sägs om ett handfat nedsänkt i en byrå eller en skänk? Då har du ett badrumsskåp på köpet, med lite förvaring för handdukar eller annat som inte behöver synas. Kakel behöver inte heller vara dyrt, det går att hitta till ganska bra pris och istället för helkaklat kan du ha halvkaklat med våtrumstapet. Ett litet badrum som du vill ha duschkabin i går också att fixa till. En dusch med dörr som går att vika så den tar mindre plats lämnar plats för en badbalja i plast om du skulle vilja ta ett bad någon gång, eller om du har barn som vill bada.

Återbruka

Med enkla medel kan du få ett riktigt fint badrum även utan italiensk marmor och lejontassar. För en riktig budgetrenovering eller förnyelse av badrum i exempelvis

hyreslägenhet är dekorplast lösningen för färgbyte eller ett roligare utseende.

För att få till de där mysiga och intressanta detaljerna kan du titta efter annorlunda prylar eller material att tillverka saker med. Hästskor är bra till både toalettpappret och till handdukarna och badrumsmattan kan du tillverka själv av utslitna frottéhanddukar. Klipp i remsor, gör flätor och använd flätorna till att göra en matta. Rulla ihop och sy fast i varandra så att det håller. Börja i mitten och jobba dig ut så har du efter en stund en rund och gosig matta.

zenko