Trall, matta eller annat till uteplatsen?

Vi svenskar älskar som bekant att tillbringa så mycket tid som möjligt utomhus under våren och sommaren, när solen och värmen visar sig under några få månader. Eftersom vi alltså tillbringar mycket tid på våra balkonger och altaner lägger vi också ned relativt mycket tid och pengar på att göra dem hemtrevliga och mysiga. Det första steget för att få till en mysig balkong eller uteplats är att göra något åt underlaget. De flesta balkonger har bara ett kalt betonggolv, som både ser tråkigt ut och är kallt för fötterna. Det finns flera alternativ att välja mellan för att skapa ett mer inbjudande golv.

En av de vanligaste lösningarna, som också är estetiskt tilltalande för de flesta, är att lägga ut trätrall på uteplatsen. Trätrall är enkelt att lägga själv, och om man väljer trall av ett högkvalitativt träslag, som teak, håller trallen länge, vilket gör att man inte behöver lägga så mycket tid och pengar på att underhålla golvet till balkongen. Däremot blir det en relativt stor investering att köpa trätrall, även om man väljer ett billigare träslag. Om man letar efter ett mer budgetvänligt alternativ till sitt balkonggolv kan man därför överväga en filtmatta eller en konstgräsmatta. Dessa är relativt populära att använda på balkonger, eftersom de är heltäckande och ger en mjuk yta att gå på. Nackdelen är att de snabbt kan slitas ut och blekas, särskilt om man lämnar dem ute året om.1280px-Balkong

Ett tredje alternativ, som kan vara än mer budgetvänligt, är att köpa en matta som tål att ligga ute under sommarhalvåret, till exempel en plastmatta eller en hallmatta. Så länge man tar in mattan över vintern håller den sig fräsch, och man kan lägga ut den på våren för att ha ett skönt underlag till sina vinterkalla fötter. Nackdelen med denna lösning är att det kan vara svårt att hitta en matta i rätt dimensioner för ens balkong eller uteplats.

När man väl har ordnat med ett golv till sin uteplats som man är nöjd med kan man börja piffa med allt annat som behövs, till exempel en rejäl uppsättning utemöbler, balkonglådor, blommor, lyktor och allt annat som gör balkongen eller altanen till den perfekta platsen att tillbringa en lång sommarkväll.

zenko