Bambugolv

Bambu är ett relativt nytt material på den svenska marknaden, vilket förklaras av att det inte växer i Sverige. Trots att bambu alltså måste importeras, har det snabbt blivit populärt bland inredare och medvetna hemägare, på grund av sina många fördelar. En av dessa är helt enkelt hur bambugolv ser ut – de har ett avskalat och modernt utseende, och en naturlig lyster, som tilltalar den rådande inredningssmaken. En annan fördel med bambugolv är att de i jämförelse med trägolv (som bambugolv liknar mest till utseendet) är mycket tåligare. Slutligen anses bambu vara ett miljövänligt alternativ. Det beror dels på att bambu är ett naturmaterial, som alltså inte skapats av miljöfarliga plaster eller kemikalier, dels på att det är förnyelsebart – det tar bara fem år för bambu att växa till sig så mycket att den kan skördas, vilket kan jämföras med de mellan 80 och 100 år som det tar för ett träd att bli fällbart. Bambu behöver inte heller planteras om för att det ska återhämta sig, så som träd behöver, utan börjar växa tillbaka igen på egen hand. Vill man vara säker på att ens golv inte har någon negativ påverkan på miljön överhuvudtaget ska man välja odlad bambu. På det sättet skördas inte den naturliga bambu som är föda för den utrotningshotade pandan.BambooKyoto

Bambu lämpar sig utmärkt som golv i vårt klimat, eftersom det är ett varmt golv på samma sätt som ett trägolv. Däremot rör sig bambu inte lika mycket vid temperaturväxlingar, så det tål väta i högre grad än de flesta trägolv. Exakt hur tåligt och slitstarkt ett bambugolv är beror dock på hur det har tillverkats – de kan antingen vara kallpressade eller varmpressade. De varmpressade golven får något högre kvalitet, då den höga värmen och det höga trycket ger extra skydd mot påfrestningar som fukt. När man köper ett bambugolv är de oftast lackade, vilket också skyddar golven. De flesta bambugolv kan slipas mellan 5 och 7 gånger, vilket gör att de har lång livslängd och kan åtnjutas av flera generationer.

Om du vill komplettera ditt nya, moderna golv med nya, moderna posters, ska du gå in på Nordicdesigncollective.se. Där hittar du bland annat posters med naturmotiv och djurmotiv, vilket är passande i ett rum som tagit hänsyn till djur och natur.

zenko