Golv och mattor sätter stilen

När det är dags att fixa till där hemma och fräscha upp interiören tänker vi ofta främst på inredningen – möbler, vad vi har på väggarna, om vi behöver måla om någonstans och liknande. Det är dock minst lika viktigt att sänka blicken och ta en titt på golven och mattorna, då det är relativt stora områden som påverkar känslan i rummen mer än vi kanske tror.

Renovera eller slipa

Golven vi går på slits allt eftersom åren går, och är resten av ett rum eller del av ditt hus i behov av en renovering är det även möjligt att golven behöver fräschas till. Fläckar, repor och andra golvskador sätter sina spår och påverkar känslan och uttrycket i hela rummet. Så behöver du fixa till övriga delar men struntar i golven kan det göra att allt känns halvfärdigt. Många gånger kommer du långt med en golvslipning men ibland är golvet så pass skadat att det behöver läggas om helt och hållet. På nätet kan du lätt hitta pris för att lägga golv, vilket gör det mycket enklare att få en överblick och kunna planera budget och resten av renoveringen. Beroende på vilken typ av boende du har, eventuell familjesituation och andra faktorer behöver du besluta om hur pass slitstarkt golv du behöver. Ytskiktet du väljer har stor betydelse och här kan professionella hantverkare vara till stor hjälp för råd och tips.

Knyt ihop rummets olika delar

När arbetet är klart och du har fått ett uppfräschat golv kan du fortsätta med resten av rummet. Stilen på golvet behöver gå hand i hand med resten av rummet, det kan till exempel känns lite spretigt om golvet är ett ljust skandinaviskt trägolv men resten av rummet är bohemiskt och fullt av färger. Tänk också på vilka typer av mattor du vill ha – de knyter ihop stilen i rummet på ett väldigt trevligt sätt, och mattor fungerar även som väggbonader om du vill anamma en lite mer unik stil. Med en god planering blir stilen i rummet både genomtänkt och väl utförd, något som kommer spegla av sig i atmosfären när du eller någon annan träder in där.

zenko